TABACO Piti, cigarro, cigarret,…

COMPOSICIÓ

La nicotina és un alcaloide que es troba en les plantes de tabac (Nicotina Tabacum i Nicotina Rústica).

El tabac és un estimulant que en grans quantitats podria tenir propietats lucinògenes, encara que el tabac comercialitzat (paquet de cigars, fils per fumar embolicant o en pipa) té poc de tabac i molt de quitrà, monòxid de carboni i nicotina (substància que crea la addicció), a més dels 200 additius que s’afegeixen les grans tabaqueres en el procés químic que realitzen (molts d’aquests additius són més nocius que el tabac i també més addictius).

DOSI

La nicotina té un alt poder addictiu, d’acció molt ràpida, als 20 segons d’inhalar una calada d’una cigarreta, arriba a la sang a través dels pulmons, desapareix a les 3 hores més o menys i s’elimina totalment per via urinària en unes 20 hores.

La nicotina crea un alt grau de tolerància i dependència, on un fumador pot arribar a “necessitar” un cigarret a cada hora i fins i tot més.

EFECTES
Els efectes de la nicotina fumada són els d’un lleuger estimulant, en el cas de fumadors habituals es converteix en una sensació de relaxació muscular, agradable i desitjable, fruit de la dependència a la nicotina (això es deu al fet de calmar la síndrome de abstinència i no a que la nicotina relaxi).

EFECTES SECUNDARIS I RISCOS
A mig i llarg termini, l’hàbit de fumar pot causar greus trastorns en l’aparell respiratori (bronquitis crònica, càncer de pulmó i laringe, emfisema pulmonar) així com malalties cardiovasculars, infarts … També es va afeblint l’aparell immunològic.

La síndrome d’abstinència pot comportar símptomes com, cansament, dificultat de concentració, insomni, ànsia de menjar, mal de cap …

REDUEIX RISCOS

Com més cigarretes es fumi i com més aviat s’iniciï un en el consum de tabac serà pitjor. S’aconsella retardar primer cigarret del dia i no esgotar els cigarrets.

És aconsellable no fumar abans d’anar a dormir, es descansa molt millor.

Si fumes a casa intenta ventilar i renovar l’aire.

Respecta la decisió dels no fumadors i fes que es respecti també la teva.

“El tabac és una de les substàncies que més es consumeix i de les que menys plaer s’obté”