BOLETS lucinògens, els psilocibes, fongs, monguis, setillas

COMPOSICIÓ

Existeixen més de 70 espècies de fongs que contenen proporcions variables de psilocibina i psilocina, les més conegudes i consumides a Espanya i Catalunya són la Psilocybe semilanceata i la Stropharia cubensis. Aquests petits fongs solen tenir forma de barret i creixen en prats bé femer a certa alçada o en formes de autocultiu (pans).

No confondre aquesta informació amb l’Amanita Muscaria, que en lloc de contenir psilocina i psilocibina conté àcid iboténico, muscimol i muscazona, la qual cosa determina que els efectes, les dosis, els riscos i com reduir-siguin diferents al que aquí s’exposa. Per tant de cara al seu consum seria recomanable recórrer a altres fonts d’informació especialitzada.

Amanita musacria:

DOSI

Els fongs contenen major percentatge de psilocibina quan estan secs (0’3%) que en estat fresc (0’03%). La dosi activa mínima ronda els 2 g, les mitjanes entre 10 i 20 g, i les altes a partir de 30 g. No es coneixen actualment quantitats letals.

Psilocybe semilanceata (Mongy)

FRESCOS
SECS
DOSI BAIXES

De 8 a 10 grams

De 0’8 a 1 gram

DOSI MITJANES

De 10 a 20 grams

D’1 a 2 grams

DOSI ALTES

De 20 a 30 grams

De 2 a 3 grams

Psilocybe STROPHARIA CUBENSIS (Psilocybe cubensis)

FRESCOS
SECS
DOSI BAIXES

De 10 a 15 grams

D’1 a 1’5 grams

DOSI MITJANES

De 15 a 30 grams

De 1’5 a 3 grams

DOSI ALTES

De 30 a 50 grams

De 3 a 5 grams

Aquestes quantitats són orientatives i per a informació més concreta, consultar guies especialitzades.

EFECTES
La psilocina i la psilocibina són substàncies amb efectes psicodèlics similars als “tripis” (LSD), encara que generalment menys bruscos i de menor durada. En dosis petites i mitjanes els efectes principals van des de rialles, fins lucinacions auditives i visuals, alteració en la percepció del temps i espai així com més capacitat i llibertat de percepció. Pot donar-se un augment de la libido a nivell general, encara que no genital.

Encara que són menys freqüents els mals viatges que amb l’LSD, poden produir-se, depenent de l’entorn, moment i estat de la persona que l’ingereix, i depenent d’això mateix, els efectes apareixen més o menys als 15 min de la ingesta.

És comú que les pupil es dilatin i que baixi la tensió arterial. Al principi poden aparèixer badalls, lleugera sensació de ensopiment, nàusees i debilitat.

EFECTES SECUNDARIS I RISCOS

És una substància poc tòxica, que el cos assimila sense dificultat i de la qual no s’han demostrat capacitats addictives ni sobredosi letals, encara que sí una tolerància destacable, s’aconsella per tant, espaiar el consum.

En consumir una substància alucinógena, l’estat d’ànim, l’entorn i la substància en si, són fonamentals per determinar si l’experiència serà dolenta o no.

Si consumeixes sense estar segur de fer-ho, si no estàs a gust amb la gent que t’envolta en aquell moment, si aquestes passant per un mal moment etc … Pot aparèixer el denominat “Mal Viatge”.

– Un cop aparegui un “Mal Viatge” serà més fàcil que torni a passar.

De vegades poden aparèixer Flashbacks (tornar a experimentar els efectes dies o setmanes després d’haver consumit) solen tenir una gravetat mínima, consisteixen en lleugeres i brevíssimes distorsions de la percepció que ni tan sols viuen de forma negativa. No obstant això, hi ha persones que han patit Flashbacks molt més intensos i duradors, fins i tot viscuts amb horror i pànic, en ocasions han derivat en complicacions psicològiques.

REDUEIX RISCOS

Les experiències poden arribar a ser molt profundes, si no estàs convençut, el millor és abstenir-se de prendre’ls.
Encara que no siguin molt freqüents els atacs de pànic i els mals viatges, atenció, poden arribar a donar-se.
És millor començar amb una dosi mínima i anar comprovant com et sentin, no prendre tota la dosi prevista de cop.
És aconsellable prendre’ls amb l’estómac buit o amb la digestió acabada, per evitar molèsties estomacals.
Atès que aquests fongs creixen en les rodalies del fem, fins i tot en contacte, és aconsellable recollir els que es troben més allunyats per raons higièniques.