MDMA o ÈXTASI, Pastis, rules, pils, pirules, pepes, MD, Adam, Eva,…

COMPOSICIÓ

L’èxtasi o MDMA (nom científic, 3,4 – metilendioximetanfetamina) pertany a la família de les feniletilaminas (substàncies elaborades sintèticament) a la qual també pertanyen substàncies com l’speed, 2 CB o Nexus, i diferents variacions com el MDA, MBDB o MDA.
El MDMA és un derivat amfetamínic, hi ha tres tipus de derivats amfetamínics:

Propietats principalment estimulants (amfetamina, metamfetamina).
Indueixen a efectes lucinògens a dosis molt baixes, (DOM, DOB, i 2-CB o Nexus).
Combinen els efectes estimulants i els lucinògens o psicodèlics, el “èxtasi” (MDA, MDMA, MDEA, MBDB).
Normalment l’èxtasi o MDMA es presentava en forma de comprimits amb logo imprès i de diferents mides i colors (rulas, pastis …). Darrerament és més freqüent trobar el MDMA en forma de pols, amb aspecte cristal si és pur. Aquest canvi (de pastilles a pols) fa que es trobi la substància menys adulterada.

DOSIS : Si parlem de pastilles, la puresa es desconeix, es tracta d’un format altament adulterat, és difícil parlar de dosis ja que la gent ho dosifica per “trossets” o “trossets” que poden variar la seva proporció de MDMA enormement d’una pastilla a una altra . Encara que si es desconeix la quantitat de principi actiu que conté, és recomanable administrar a quarts, deixant un temps d’espera no inferior a una hora per agafar el següent, en cas de fer falta.
Si parlem de la seva presentació en pols, se sol esnifar (puja abans però dura menys) o menjar en bombetes o menjar o introduir-lo en la beguda.
En la seva presentació en pols es recomana partir el gram en dosis i no administrar com la dosificació que es fa amb la cocaïna. La dosi mitjana per a una experiència amb MDMA és de 1 mg / kg de pes, tenint en compte que els efectes varien segons pes, edat i gènere.
El llindar de la sobredosi letal, encara es desconeix, encara que superant els 250 mg, estaríem parlant de dosis molt altes.
Pel que fa a dosis letals o usos letals cal esmentar que encara que es desconegui la dosi letal, han passat morts pel consum d’èxtasi, o per la manca de puresa, o per:

“Cop de Calor”: activitat física deshidratació per MDMA barreja amb alcohol.
Hiponatrèmia: manca de sodi en sang per consum excessiu d’aigua.

EFECTES
L’experiència amb MDMA després d’ingerir una dosi mitjana, dura entre 4 i 6 hores. Podem parlar de tres etapes per descriure els efectes:
Pujada: als 30 minuts més o menys i assoleix el punt màxim a l’hora. S’arriba a un estat de lleugeresa física i mental, desapareix el cansament i se sent eufòria. La pujada dura una hora més o menys i torna esporàdicament durant la següent etapa.
Manteniment: dura unes 2 o 3 hores, augmenta la capacitat de generar introspecció. Sobretot augmenta l’empatia, la comunicació oberta, la sensació de connexió amb els altres i les manifestacions d’afecte.
Baixada: els efectes van desapareixent entre les 4 i les 6 hores després del seu consum, encara que es podrien prolongar l’ingerir dosis suplementàries, la qual cosa augmentaria al seu torn la baixada.
Durant el “baixada” els efectes empatógenos disminueixen per donar pas a un estat de cansament físic i mental i baix estat d’ànim.

EFECTES SECUNDARIS I RISCOS

Els efectes negatius més comuns durant l’experiència solen ser: pèrdua de gana, boca seca, sudoració, rigidesa mandibular, augment de la temperatura corporal (febre), alteracions de l’equilibri.
Al cap de les 24 hores es poden donar mals de cap, fatiga, baixada psicològic, dolors musculars, entre altres.
En cas de consum habitual (també consums de cap de setmana) poden aparèixer episodis depressius, insomni, alteracions reversibles en el sistema immunitari i endocrí, encara que els riscos més greus són els problemes neuronals: pèrdua de memòria, alteracions anímiques …
L’endemà del consum la persona es pot trobar cansada, cansada i depressiva.
Els casos de mort han estat pocs, i motivats normalment per la forma d’ús que anteriorment s’ha comentat, “cop de calor”, mescles, sobreesforços físics (per exemple ballar sense parar durant hores), deshidratació, etc. El MDMA no està demostrat que pugui generar dependència física però sí psíquica.

REDUEIX RISCOS
Beu líquids isotònics per evitar la deshidratació i intenta descansar, així podràs evitar el “cop de calor”. No és recomanable beure aigua en excés, poden produir danys per baixos nivells de sodi en sang, el més aconsellable és ½ litre d’aigua cada hora.
La baixada, encara que deprimeix s’ha de suportar, tornar a consumir per solucionar-pot portar a un estat encara més depressiu.
Si l’MDMA és en pastilla, és aconsellable saber la composició de la pastilla, pel bé de la teva salut.
És recomanable menjar alguna cosa durant la festa, per exemple plàtans o fruits secs, ja que en ballar durant moltes hores es gasta molt i cal reposar.
Intenta no usis roba ajustada durant l’experiència.
Descansa i refresca’t de tant en tant.
Intenta no barrejar amb altres substàncies, els efectes poden ser imprevisibles, dependrà també de les substàncies.
Seria convenient no consumir èxtasi més d’un cop al mes per minimitzar riscos, com més espaïn els consums més riques són les experiències i menors els efectes secundaris desagradables.