LSD Àcid, tripi, punts, micropunts…

COMPOSICIÓ.

LSD són les inicials en alemany de la “dietilamida de l’àcid lisèrgic”. És un potent psicodèlic o al·lucinògen i s’extreu del “banyeta del sègol” fong que ataca els cereals, especialment el sègol), és una substància semisintètica. Les seves propietats van ser descobertes el 1943 pel químic suís Albert Hoffman, que va consumir accidentalment 200 micrograms, unes 5 vegades més que la dosi mitjana actual, mentre buscava un estimulant cardíac. Es presenta en forma líquida, encara que es comercialitza impregnat en paper secant (tripis), en gelatina o micropunts.

DOSI

Les dosis es mesuren en micrograms (milionèsimes parts del gram) a causa de la seva alta potència, de manera que per exemple, un comptagotes ple de LSD és suficient per a unes 5.000 dosis.
El LSD és actiu a partir de 25 mcg i en un “tripi” es pot trobar des de 50-300 mcg.

DOSIS BAIXES

25-75 mcg

DOSI MITJANA

50-150 mcg

DOSI ALTA

150-350 mcg

Atès que generalment es desconeix la quantitat exacta, és convenient no menjar-se més de ¼ de “tripi” fins a comprovar l’efecte i així evitar intoxicacions massa elevades, o “mals viatges”. La mateixa dosi pot afectar de forma molt diferent segons la persona, l’entorn … Pot passar que a dosis més altes es tinguin experiències  psicodèliques i al·lucinacions, encara que no s’ha establert una dosi letal a partir de 250 mcg és bastant desaconsellable el seu ús.

EFECTES

Els efectes són molt diversos i imprevisibles, variant enormement segons la dosi, la persona i l’entorn. És un al·lucinogen i com a tal modifica el nivell de consciència i les sensacions, els seus efectes solen ser descrits com un viatge:

INICI:

Comença als 20 o 30 minuts de la seva ingesta i dura unes 2 hores. A nivell físic es caracteritza per:
Acceleració del ritme cardíac.
Exaltació.
Inquietud.
Enrogiment de la pell.
Eufòria i desinhibició.

VIATGE:

Apareix als 30 o 60 minuts de la ingesta i dura unes 5 hores. Es poden donar:
Il.lusions i al·lucinacions
Alteracions de la distància, del temps i de les formes
Distorsió de les imatges i els colors
De vegades el viatge és cap a dins, cap a un mateix (introspectiu) amb alteracions de la consciència sobre un mateix però també sobre els altres.

TORNADA:

Els efectes van disminuint entre les 8 i 12 hores després de la ingesta, pot donar-se llavors un estat de fatiga i abatiment físic depenent de la intensitat del viatge. Finalment el viatge s’acaba dormint.

EFECTES SECUNDARIS I RISCOS

Amb l’àcid pràcticament no hi ha riscos físics, per la ingesta de la substància en si, els efectes físics durant el consum poden passar per: nàusees, dilatació pupilar, augment de la pressió arterial i ritme cardíac, debilitat corporal, somnolència i augment de la temperatura corporal.

El més perillós dels riscos és la possibilitat de quedar “penjat”, això es dóna en persones amb predisposició a patir trastorns psicològics greus com esquizofrènia, brots psicòtics, estats de confusió i deliri. Fins i tot si ja es pateix algun trastorn psicològic del tipus: depressió, ansietat …, o existeixen antecedents en la família, pot donar-se aquesta possibilitat.

Un altre risc psíquic important és el que succeeixi un “Mal Viatge” o episodi temporal de pànic. Cada experiència amb LSD és diferent, moltes persones han qualificat els seus “viatges” com experiències molt positives i altres han viscut un autèntic episodi de pànic,  o por intensa, especialment si això ha passat la primera vegada que es consumia. Aquestes situacions de pànic no són per a res manejables, sembla que mai tornaràs al teu estat normal, però els efectes passen i és qüestió de calmar-se.

Existeix també risc psíquic de tenir “Flashbacks” (tornar a sentir els efectes sense haver consumit), és la complicació crònica més freqüent, en general es precipiten per l’ús d’un altre psicoactiu com ara la marihuana, encara que també es dóna davant quadres d’ansietat, fatiga, etc. Els “Flashbacks” poden arribar a durar hores, és impossible fugir d’ells i poden arribar a ser espantosos. Davant d’un “Flashback” tracta de mantenir-te en calma, si aquestes conduint o fent alguna activitat d’aquest tipus deixa de fer-ho i relaxa’t.

El LSD no produeix dependència física ni psíquica, sí que pot crear tolerància.

REDUEIX RISCOS

Tria bé el lloc (tranquil), el moment (sense mals rotllos) i la companyia (gent de confiança). Evita consumir sol.

Planeja el viatge. Millor no prendre quan un no ho ha decidit prèviament, és millor estar preparat i segur de si mateix.

Si consumeixes has de saber que l’LSD convina molt malament amb la majoria de substàncies d’ús lúdic-festiu (alcohol, i Ketamina les pitjors).

Atès que l’experiència és bastant llarga, procura tenir el dia següent lliure.

Molt important:  no agafar el cotxe o similar, encara que estiguin baixant els efectes i sembli que controles, no et fiïs i espera, sinó el viatge pot acabar molt malament.

Si et dóna un “mal viatge” no t’atabalis, tindrà la seva fi. El millor és acceptar i intentar donar-li la volta. Els mals viatges mai vénen sols, analitza’l i treu-li profit encara que d’entrada sembli que no en té.

Si estàs amb algú que està tenint un “mal viatge”, procura que es calmi, no t’atabalis i intenta transmetre tranquil.litat. Si esteu en un local sortir i fer una passejada a l’aire lliure. En cas que la cosa es posés molt lletja anar a l’hospital o trucar al 061.

Encara que baixin els efectes és difícil conciliar el son, però paciència, prendre marihuana o latres substàncies per baixar del tot no ajudarà i,  a més et pot donar mal rotllo. Consumeix líquids sense alcohol.

No prenguis tota la dosi prevista de cop, veus de ¼ a ¼ del segell sense passar-te encara que estiguis de molt bon rotllo planta’t i no segueixis prenent, de vegades per passar-te una mica el viatge vaig pot canviar totalment.

Contraindicat consumir si: Vas a conduir maquinària al dia següent a la feina, si tens antecedents familiars de malalties mentals ja que és capaç d’activar problemes psicològics latents, si estàs embarassada ja que l’LSD indueix a contracció de les fibres del múscul uterí.